Waarschuwing: Vervoerders de dupe van oplichting

vervoerders-de-dupe-van-oplichtingTVM verzekeringen waarschuwt vervoersbedrijven voor een nieuwe vorm van oplichting. Malafide partijen stelen daarbij goederen door zich voor te doen als inkoper van een bekend bedrijf. Aan de vervoerders het advies om bij aflevering van de goederen strikt de instructies in hun vrachtbrief te volgen. Zij kunnen dan niet aansprakelijk worden gesteld voor diefstal.

Hoe gaat de oplichting in z'n werk?

Malafide partijen doen zich voor als inkoper van een bekende en gerespecteerde onderneming. Zij bestellen op diens naam goederen en de verkopende partij – die van niets weet – seint een vervoersbedrijf in voor de levering. De oplichters vragen vervolgens rechtstreeks aan het vervoersbedrijf om de spullen op een ander adres of aan een ander persoon af te geven. Pas na het verstrijken van de betalingstermijn wordt het voor zowel verkoper als vervoerder duidelijk dat de goederen zijn gestolen en de 'inkoper' met de noorderzon is vertrokken.

Gevolgen voor de vervoerder

Een chauffeur is verplicht om zijn lading af te leveren bij de partij die op de vrachtbrief staat omschreven. In dit geval dus bij het bedrijf waar de oplichter zegt te werken. De chauffeur handelt dan volgens het CMR-verdrag: een verdrag tussen Europese landen voor vervoer van goederen over de weg. Wijkt hij af van de instructies in zijn vrachtbrief, dan kan het vervoersbedrijf aansprakelijk worden gesteld voor diefstal.

Wat kunt u doen om oplichting te voorkomen?

  • Laat uw planner extra alert zijn op vreemde e-mailadressen, afleveradressen en instructies.
  • Geef uw chauffeurs mee dat ze zich strikt aan de orders in de vrachtbrief houden. Zij mogen van niemand anders dan hun opdrachtgever instructies accepteren om goederen op een andere plaats of aan een ander persoon af te geven.

Heeft u informatie die van belang is in verband met deze melding? Neem dan contact op met de afdeling Speciale Zaken en Expertise of de afdeling Preventie en Risicobeheer van TVM verzekeringen via 0258-292999.

Wilt u meer informatie?

Neem dan gerust contact met ons op. Wij beantwoorden graag uw vragen.

bel ons

Meer info? Bel:

 

0115-763005

ma - vr: 8:00 - 20:00 | za: 8:00 - 12:00

Stel direct uw vraag 

  

Vragen? Bel nu: bel ons

0115-763005

 ma - vr: 8:00 - 20:00 | za: 8:00 - 12:00

Stel direct uw vraag

Waarom TransportRisico?

  • Meer dan 30 jaar ervaring in transport en logistiek
  • Deskundig en onafhankelijk
  • Eén contactpersoon
  • Maatwerk voor elke situatie

twitter ico Volg TransportRisico op Facebook Volg TransportRisico op Linkedin Volg TransportRisico op Google+

KvK

AFM

Kifid

53853563

12040437 (NL/BE)

300.014745

kifid