Weg en Wagen 77 is uit

Het E-magazine Weg en Wagen 77 van de Stichting Vervoeradres is uit met de recente ontwikkelingen in het vervoerrecht, douanerecht en afvaltransport. Het E-magazine van november 2015 bevat de volgende onderwerpen:

Vervoerrecht

Opvolgend vervoer: Hoge Raad kiest voor ruime uitleg/ Prof. Mr. Maarten Claringbould

Op 11 september 2015 heeft de Hoge Raad een belangrijk arrest gewezen over de uitleg van art. 34 CMR dat over opvolgend vervoer gaat. De vraag die de Hoge Raad moest beantwoorden was: is er sprake van opvolgend vervoer indien de eerste vervoerder en mogelijk de tweede vervoerder uitsluitend ‘papieren’ vervoerder zijn en de feitelijke vervoerder die het transport in zijn geheel uitvoert, de goederen en de vrachtbrief in ontvangst neemt van de oorspronkelijke afzender?

Het wegvervoerrecht in Engeland en Nederland / Mr. Jos van der Meché en Adrian Marsh LLP

Op een aantal punten wordt het CMR-verdrag in Nederland anders geïnterpreteerd dan in Engeland. In dit artikel bekijken we het Nederlandse en het Engelse standpunt over forumkeuze (art.31), over het vergoeden van ‘de overige met betrekking tot het vervoer der goederen gemaakte kosten’(art.23 lid 4) en doorbreking van de limiet (art. 29).

Vraag uit de praktijk: Hoe bereken je de schade? (deel 4) / Mw. Mr. Shula Stibbe

In deel 4: Welke kosten mogen worden aangemerkt als waardevermindering? Hoe kan ik de schadeberekening stapsgewijs aanpakken? Het antwoord en het stappenplan kunt u lezen in dit artikel.

Big data

Openbare persoonsgegevens zijn niet vogelvrij/ Koen Versmissen

AIS is een systeem voor het tracken van schepen met behulp van door die schepen uitgezonden radiosignalen. Het systeem is verplicht voor internationaal scheepvaartverkeer en deels ook binnenlands. In hoeverre zijn deze gegevens persoonsgegevens? En welke consequenties zijn daaraan verbonden voor de gegevens verzamelaar?

Transport van afval

Groene-lijstafval moet sorteerproof zijn bij transport / Mr. Ron Laan

In dit artikel aandacht voor ‘groene-lijst afvalstoffen’. Bepaalde ongevaarlijke afvalstoffen zijn op de groene lijst opgenomen. Bij invoer of uitvoer van deze afvalstoffen hoeft de kennisgevingsprocedure niet te worden gevolgd. Als huishoudelijk afval en bouw-/sloopafval voldoende tot verschillende voldoende eenduidige fracties gesorteerd is, vallen de stoffen onder de groene lijst. Maar wanneer is er voldoende gesorteerd?

Douanerecht

Antidumpingheffing / Mr. Roelof Andringa

De Europese Commissie kan een heffing opleggen op geïmporteerde goederen die onder een antidumping maatregel vallen. In dit artikel aandacht voor de ruime beleidsvrijheid van de Commissie bij de invulling van de procedure van de Basisverordening om goederen onder een antidumping maatregel te brengen. Met een recente uitspraak van het Hof van Justitie wordt duidelijk dat een beroep tegen de geldigheid van een antidumpingverordening vaak weinig kans maakt.

De digitale aangiftepraktijk, een digitale papierwinkel? / Jan Willem van Gijzen

De papierwinkel rond import en export is gedigitaliseerd. In dit artikel een overzicht van de verschillende aangiftevormen en een korte blik op het effect van de nieuwe Union Customs Code op verdere digitalisering in EU-landen.

U kunt Weg en Wagen 77 hier downloaden.

Wilt u meer informatie?

Neem dan gerust contact met ons op. Wij beantwoorden graag uw vragen.

bel ons

Meer info? Bel:

 

0115-763005

ma - vr: 8:00 - 20:00 | za: 8:00 - 12:00

Stel direct uw vraag 

  

 

Vragen? Bel nu: bel ons

0115-763005

 ma - vr: 8:00 - 20:00 | za: 8:00 - 12:00

Stel direct uw vraag

Waarom TransportRisico?

  • Meer dan 30 jaar ervaring in transport en logistiek
  • Deskundig en onafhankelijk
  • Eén contactpersoon
  • Maatwerk voor elke situatie

twitter ico Volg TransportRisico op Facebook Volg TransportRisico op Linkedin Volg TransportRisico op Google+

KvK

AFM

Kifid

53853563

12040437 (NL/BE)

300.014745

kifid