Zzp'ers in het transport. Waar dient u op te letten?

De mogelijkheden om als zzp'er te functioneren in de transportsector zijn beperkt. Aan deze zzp’er wordt vanuit de overheid scherpe eisen gesteld. Voldoet hij hier niet aan? Dan loopt uw grote risico’s. Daarnaast is het van belang om duidelijke afspraken te maken over aansprakelijkheid bij schade.

Controleer daarom altijd of de zzp'er welke u wilt inhuren voldoet aan de wettelijke eisen en of hij goed verzekerd is.

Wettelijke eisen

De zzp’er dient aan een aantal wettelijke eisen voldoen, voordat u hem kunt inhuren als chauffeur. Van belang is dat hij:

  • In het bezit is van een (Euro)vergunning voor beroepsgoederenvervoer over de weg. Deze vergunning moet op naam staan van het transportbedrijf van de zzp’er.
  • Beschikt over een vrachtwagen waarmee hij de goederen vervoerd. Dit mag koop, lease of huur zijn en moet schriftelijk aangetoond kunnen worden (eigendomsbewijs, lease-overeenkomst of huurovereenkomst).
  • Samen met zijn opdrachtgever een overeenkomst opstelt volgens de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Met zo’n overeenkomst wordt aangetoond dat er geen sprake is van een verkapt dienstverband.

Risico's voor uw bedrijf

Als de door u ingehuurde zzp’er niet aan alle bovenstaande wettelijke voldoet, riskeert u een boete van de overheid. Daarnaast kan de zzp'er bij arbeidsongeschiktheid alsnog een dienstverband claimen.

Ook voor uw verzekeringsdekking heeft het gevolgen als een zzp’er niet voldoet aan de wettelijke eisen. Eventuele schade of diefstal is niet gedekt door uw verzekeraar. Dit omdat u in strijd heeft gehandeld met de wet.

Aansprakelijkheid zzp’er regelen

De ingehuurde zzp'er is verplicht om minimaal een eigen vervoerdersaansprakelijkheids- en bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering te hebben, waarbij de dekking aansluit bij zijn bedrijfsactiviteiten. Ook is het van belang dat er afspraken maakt zijn over de aansprakelijkheid van de zzp'er. Deze afspraken kunt u vastleggen in een charterovereenkomst.

Daarnaast is het ook voor u als opdrachtgever van belang te controleren of uw verzekeringsdekking toereikend is.

Wilt u meer informatie?

Neem dan gerust contact met ons op. Wij beantwoorden graag uw vragen.

bel ons

Meer info? Bel:

 

0115-763005

ma - vr: 8:00 - 20:00 | za: 8:00 - 12:00

Stel direct uw vraag 

  

Vragen? Bel nu: bel ons

0115-763005

 ma - vr: 8:00 - 20:00 | za: 8:00 - 12:00

Stel direct uw vraag

Waarom TransportRisico?

  • Meer dan 30 jaar ervaring in transport en logistiek
  • Deskundig en onafhankelijk
  • Eén contactpersoon
  • Maatwerk voor elke situatie

twitter ico Volg TransportRisico op Facebook Volg TransportRisico op Linkedin Volg TransportRisico op Google+

KvK

AFM

Kifid

53853563

12040437 (NL/BE)

300.014745

kifid